Visszaszoktató tréning hazatérő magyaroknak  - 2009.12.02 01:09

Egyedülálló tanfolyamot indított a School International, amivel a huzamosabb ideig külföldön tartózkodó, majd Magyarországra visszatelepülő személyeket célozza meg. A tréning tartalmaz pszichológiai elemeket, szituációs gyakorlatokat - mint amilyen a csövesek leszerelése -, illetve egy nap irányjelző nélküli autóvezetést. Gerécsi Károly, az iskola prodzsektmenedzsere ismerteti a koncepciót.

Első hallásra elég szokatlan tanfolyamot indítottak.

Az alapötletet az adta, hogy számos külföldön dolgozó ismerősömnek voltak beilleszkedési problémái, miután visszajöttek Magyarországra. Rövid kutatómunka után rá kellett döbbennünk, hogy rengeteg ember küzd hasonló gondokkal, és szeretnének gyakorlati viselkedésformákat elsajátítani a magyarországi dekulturáltság stresszmenetes túléléséhez.

Pszichológiával?

A tanfolyam pszichológiai része segít a résztvevőknek azt a sokkot feldolgozni, amit a visszatérés okoz. Súlyos esetben évekig is eltart, amíg az ember visszaszokik például ahhoz, hogy a hivatalokban, sőt az elvileg üzleti alapon működő bankokban is órákat kell sorban állni, és az esetek többségében az ügy nem is intézhető el egyetlen napon.

Ez viszont életkörülmény. Nem hiszem, hogy egy tanfolyam ezen változtatni tudna.

Dehogynem. És itt jön a tanfolyam igazi ereje, a gyakorlati rész, ahol mindenki begyakorolhatja azokat a speciálisan magyar viselkedésmintákat, amik segítenek a stressz elkerülésében. A résztvevőkben általában ennél a pontnál tudatosodik, hogy mennyire elszoktak ezektől a az alacsonyabb szintű normáktól.

Mire gondol?

Hogy egy tipikus bolti példával éljek: egy külföldi kiszolgáláshoz szokott személy hirtelen nem tudja, hogyan reagáljon, amikor az eladó úgy néz rá, mint egy csótányra. A legnagyobb hiba az ilyen helyzetben az, ha köszönünk, ezért le kell szoktatnunk a tanfolyam hallgatóit arról, hogy bárkinek köszönjenek, különösképpen az eladóknak ne.

Hogyhogy?

Aki külföldön élt, az hozzászokott ahhoz, hogy az üzletekben minden eladó kedvesen köszön neki, még akkor is, hogyha csak elmegy mellette. Természetesen ilyenkor minden kulturált ember rutinszerűen visszaköszön. Viszont ha ugyanaz az ember egy magyarországi üzletbe megy be, akkor - mivel az eladó akkor sem köszön, ha muszáj a vásárlóval kommunikálnia - a köszönés elmaradása miatt kényelmetlenül fogja magát érezni. Így az az abszurd helyzet alakul ki, hogy a vásárló inkább előre köszön, az eladó meg nemhogy nem köszön neki vissza, hanem még hülyének is nézi.

És milyen megoldást kínálnak erre a tanfolyamon?

mintaszerű parkolásOlyan frázisokat gyakoroltatunk be, amik illeszkednek a mindennapos magyar kommunikációba. Például az "Anyád nem tanított meg köszönni? Hülye picsa!", vagy ezzel ekvivalens frázisok oldják a stresszt és elősegítik a gördülékeny beszélgetést.

És mi a helyzet a hosszú várakozási idővel? Mint mondta, ez sokszor elkerülhetetlen.

Nem feltétlenül. Itt is azokra a Magyarországon elterjedt frázisokra helyezzük a hangsúlyt, amikről külföldön leszokik az ember. Az orvosnál például a "Csak egy receptetért jöttem." típusú mondatok alkalmazása ma már szinte alapkövetelmény.
A résztvevők begyakorolhatják a Magyarország-specifikus közlekedési szabályokat is.

Ha jól tudom, van egy autós nap is a programban. Mi ennek a célja?

Természetesen - hasonlóan a tanfolyam összes többi eleméhez - a cél az, hogy a résztvevő a mindennapi magyar valóságba minél inkább be tudjon olvadni, kvázi asszimilálódjon. Az autós nap két részből áll: egy szituációs tréningből (Mit mondjunk és adjunk az igazoltató rendőrnek?) és egy vezetéstechnikai részből áll, ahol a külfölditől eltérő közlekedési szabályok gyakorlati alkalmazását lehet gyakorolni.

Nem is tudtam, hogy vannak ilyenek.

Két egyszerű példát mondok. A világon egyedülálló szabály például nálunk az, hogy tilos az irányjelző használata. Ugyanígy a zebrán átkelő gyalogosokat is folyamatos dudálással kell figyelmeztetni, ha gépkocsival közeledünk. Kézenfekvő okok miatt ennek nagy sebességnél van fokozott jelentőssége. De ezeken kívül még van rengeteg kifejezetten csak Magyarországra érvényes közlekedési szabály.

Van-e már valamilyen sikerélménye a tanfolyammal kapcsolatban?

Szerencsére már ilyen is volt. Az egyik résztvevő - miután megtudta, hogy a tanfolyam végén a vizsgáért külön kell fizetni - rám nézett, és azt mondta, hogy "Szakadt volna a fejed anyád méhébe!" Tagadhatatlan, hogy ilyen mértékű fejlődés láttán az embert büszkeség tölti el, és tudja, hogy az erőfeszítése nem volt hiábavaló.

Tehát a tanfolyam után vizsgát is kell tenni. Mi szükség van rá?

Aki sikeresen levizsgázik, az kap tőlünk ajándékba egy rokkantkártyát.

forrás: hirmax.net