Startol a "Gyerek lakásba nem való" program - 2009.12.02 01:12

A programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium indította el több civil szervezettel és a gyámhivatalokkal összefogva. Verő Irén gyermekvédelmi szakember, a program kordinátora a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elmondta: „Tűrhetetlen, hogy egyesek kert nélküli lakásokban, bérházakban, sőt panelekben tartják a gyerekeiket."

A gyereknek mozgásra, térre, szabad levegőre van szüksége! A «Gyerek lakásba nem való!» program keretében ezért szigorúan ellenőrizni fogják a gyámügy emberei, hogy ezeket a körülmények biztosítják-e a gyerekek számára, vagy kertes ház, vagy napi legalább 5-10 percnyi sétáltatás által. Ha az ellenőrzés során azt tapasztaljuk, hogy a gyerek számára nem adottak ezek a feltételek, akkor kezdeményezni fogjuk a szülők felügyeleti jogának megszüntetését. Azaz ezeket a gyerekeket egyszerűen elvesszük a szüleiktől és intézetbe adjuk. Ott legalább van kert. Véleményünk szerint ne tartson gyereket az, aki nem tudja megfelelő körülmények közt nevelni. Igen, a szegények ne szüljenek, ez azt is jelenti. Kiemelt ellenőrzésekre lehet számítani az országban a belvárosi részeken és a lakótelepeken.” – adta elő Verő.

Verő még elmondta: a kertes házakat is ellenőrizni fogják, hogy azok rendelkeznek-e olyan kis csapóajtóval, amin a gyermek bármikor kimászhat, ha szaladgálni van kedve.

Az intézkedéscsomag szorosan kapcsolódik az Új Magyarország Program „Nemzeti program a gyermekek egészségéért” című fejezetéhez.