Az EU továbbra sem engedélyezi a génmódosított járműveket - 2010.04.27 12:38

Az Európai Unió nem hajlandó engedni az Egyesült Államok nyomásának, és továbbra sem engedélyezi a génmódosított járművek behozatalát az európai piacra. A genetikailag manipulált személygépkocsik több hasznos tulajdonságuk mellett beláthatatlan veszélyforrást is jelenthetnek.

Az EU addig nem változtat import-politikáján, amíg hitelt érdemlően be nem bizonyosodik, hogy a mesterséges beavatkozások következtében létrejövő gépjárművek nem teszik ki veszélynek használóikat. Az Európai Unió továbbra sincs meggyőződve arról, hogy a GMV (Genetically Modified Vehicle) nem jelent a szükségesnél nagyobb kockázatot - indokolta nyilatkozatában Hansen Jerd EU biztos.

A Közösség szempontjából nem mellékes tényező, hogy a génjeikben történt módosítások következtében az autók különleges képességekre tesznek szert, és továbbra is aggályos, hogy ezek nem sodorják-e feleslegesen veszélybe az embereket. Jerd kiemelte, hogy a manipulált kocsik képesek kommunikálni, repülni, karosszériájukat újrastrukturálni, rakétákat kilőni, és lézersugárral porig rombolni egész lakónegyedeket.

Egyes lakónegyedek szétzúzása még európai szemmel is elfogadható lenne, ha biztosan lehetne tudni, hogy az autó kizárólag haragosainkat küldi a másvilágra. Viszont az is tagadhatatlan, hogy egy esetleges meghibásodás saját testi épségünket is veszélyeztetheti. Az EU mindazonáltal azon az állásponton van, hogy a gépjárművek fejlődésének természetes kiválasztódáson kell alapulnia - áll a közleményben.

Jerd példaként említi James Bond autóit, amiknek képességei génmódosítások nélkül is jelentősen meghaladják jelenlegi piaci átlagot „A természetre kell bíznunk a fejlesztést, különben olyan nagyot léphetünk egy-egy mesterséges módosítással, hogy annak következményeit előre képtelenek vagyunk felmérni, és az eredmény adott esetben katasztrofális lehet. A fejünkre nőhetnek az autóink, ami egyikünknek sem lehet érdeke” - szól a közlemény.

Mint az köztudott, az amerikai autóiparnak nem ez az első próbálkozása, hogy génmanipulált autókkal törjön be az európai piacra. Emlékezetes az autógyártók erős lobbitevékenysége a nyolcvanas évekből, amikor egy David Hasselhoff nevével fémjelzett reklámkampányban próbálták meggyőzni többek között az európai polgárokat is a KIT nevű gépjármű hasznosságáról.

Legutóbb a Transformers márkanevű, genetikailag felturbózott gépkocsiszéria hozta lázba a tengerentúli autók szerelmeseit, de a jelek szerint az Unió továbbra sem enged az amerikai lobbi nyomásának.

forrás: hirmax.net